Els agrocarburants: passat i present
Jordi Rosell, Lourdes Viladomiu
Resum
En aquest article repassem el desenvolupament dels agrocarburants i les raons que han propiciat el seu ràpid creixement al segle xxi, assenyalem els impactes sobre els preus de les matèries primeres agràries i discutim la situació actual. El boom dels agrocarburants és conseqüència directa d’un conjunt de polítiques actives de foment, entre les quals destaquen molt especialment els mandats d’incorporació d’etanol i biodièsel a la benzina i el gasoli. Aquestes polítiques s’han justificat per la necessitat d’una major independència energètica en disminuir les necessitats d’importar petroli, per la reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle i per la seva capacitat de creació d’activitats al món rural. Aquests tres elements s’estan qüestionant fortament en els darrers temps i, si bé la independència energètica pot defensar-se per a casos com el Brasil o els EUA, per a Europa i molt especialment per a Espanya és absolutament inadequada. Així mateix, els efectes ambientals positius s’estan posant cada vegada més en dubte, quan es fan aproximacions als efectes directes i indirectes dels agrocombustibles. Finalment, els danys produïts per l’acaparament de terres i la corresponent expulsió de les poblacions rurals en els països en desenvolupament a on s’estan promovent aquests conreus són molt més elevats que els pocs llocs de treball que està generant la producció d’agrocombustibles en les zones rurals.
Text complet:
PDF
Els resums dels articles d'aquesta revista es poden consultar en la llengua original, en espanyol i en anglès. Per fer-ho, canvieu la llengua del portal.

Aquesta obra és subjecta —llevat que s'indiqui el contrari en el text, en les fotografies o en altres il·lustracions— a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així, doncs, s'autoritza al públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada.
Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).
ISSN: 2013-9780 (edició electrònica); 0213-0319 (edició impresa).
Revista indexada a RACO, DIALNET, MIAR, Latindex
Adreça postal
Institució Catalana d'Estudis Agraris
Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47.
08001 Barcelona
Tel.: +34 933 248 581
Fax: +34 932 701 180
http://revistes.iec.cat/index.php/QA/index