Morfologia de l’intestí de pollastres inoculats amb Salmonella Enteritidis i alimentats amb una dieta suplementada amb un producte ric en β-galactomannans (Salmosan®)

Autors/ores

  • Maria Teresa Brufau Departament de Fisiologia, Facultat de Farmàcia, Universitat de Barcelona
  • Ruth Ferrer Departament de Fisiologia, Facultat de Farmàcia, Universitat de Barcelona
  • Raquel Martín-Venegas Departament de Fisiologia, Facultat de Farmàcia, Universitat de Barcelona

Paraules clau:

goma de garrofí, microscòpia electrònica de rastreig, cèl·lules caliciformes, Saccharomyces cerevisiae, colistina.

Resum

El consum de productes avícoles contaminats amb Salmonella enterica serovar Enteritidis (Salmonella) és la principal causa de salmonel·losi en humans. Per tal de disminuir l’elevada prevalença de Salmonella en animals de granja, s’està estudiant la inclusió de β-galactomannans en les dietes. L’objectiu d’aquest treball ha estat determinar l’efecte del Salmosan® (1 g/ kg, suplement nutricional procedent de la goma de garrofí rica en β-galactomannans) sobre la morfologia de l’epiteli intestinal de l’ili i de la tonsil·la cecal de pollastres inoculats amb Salmonella per microscòpia electrònica de rastreig. Els resultats s’han comparat amb els obtinguts amb les parets cel· lulars de Saccharomyces cerevisiae (0,5 g/kg) amb activitat prebiòtica demostrada i amb l’antibiòtic colistina (0,5 g/kg del dia 5 a l’11). Les imatges demostren que el Salmosan® i les parets de Saccharomyces cerevisiae redueixen la presència de bacteris adherits a l’epiteli i mantenen, a diferència de la colistina, la integritat de la mucosa. També s’ha observat un increment de
les cèl·lules caliciformes i la conseqüent producció de moc. Així, doncs, la utilització de Salmosan® constitueix una bona estratègia per tal de controlar i prevenir la contaminació per Salmonella en productes avícoles destinats al consum humà.

Paraules clau: goma de garrofí, microscòpia electrònica de rastreig, cèl·lules caliciformes, Saccharomyces cerevisiae, colistina.

Descàrregues

Número

Secció

Articles