Integral tèrmica acumulada per al blat de moro a Catalunya

Autors/ores

  • Antoni Maria Verdú
  • Lluís Bosch i Roura
  • Fernando Nuez Viñals
  • Francesc Casañas Artigas
  • E. Sánchez

Resum

Es discuteixen els avantatges dels mètodes basats en l'integral tèrmica acumulada en front dels cicles FAO, per a mesurar el cicle del blat de moro. Es valoren també les diferents propostes de càlcul de l'integral tèrmica existents i es conclou que la més adequada al nostre país és la del mètode NOAA ("National Ocean and Atmospheric Administration, USA").
Es subministra informació original en forma d'integrals tèrmiques mitjanes de diversds anys, per a les zones de major tradició en el conreu del blat de moro a Catalunya. S'explica també, amb diversos exemples pràctics, com treure el màxim profit del coneixement de les integrals tèrmiques per escollir els millors híbrids a sembrar segons moment de sembra i/o ús que es vulgui donar al cultiu (gra o farratge).
Finalment, es convida a les cases comercials a divulgar la informació complementäria sobre l'integral térmica fins a diferents estadis de desenvolupament (40 %, 35 %, 30 % d'humitat del gra, per exemple) dels híbrids que comercialitzen.

Descàrregues

Publicat

2005-12-19

Número

Secció

Articles