L’agricultura dins la Regió Metropolitana de Barcelona. Els casos del vi i de la planta ornamental

Autors/ores

  • Xavier Recasens Departament de Gestió del Verd Urbà, Ajuntament de Badalona
  • Òscar Alfranca Escola d’Enginyeria Agroalimentària i de Biosistemes de Barcelona, Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Castelldefels

Paraules clau:

agricultura urbana, agricultura periurbana, DO Alella, Maresme, planta ornamental.

Resum

L’agricultura urbana és l’agricultura que es fa dins les ciutats o al seu voltant. L’agricultura de dins les ciutats la duen a terme, majoritàriament, agricultors i agricultores no professionals, mentre que de l’agricultura periurbana se n’encarreguen agricultors i agricultores professionals. En aquest treball estudiem dos sectors agrícoles periurbans de la Regió Metropolitana de Barcelona: el sector del vi de la Denominació d’Origen (DO) Alella i el sector de la flor i de la planta ornamental del Maresme. L’èxit o el fracàs d’aquestes explotacions agrícoles periurbanes depenen de l’estratègia triada per a adaptar-se a la proximitat de les ciutats. A partir d’entrevistes semiestructurades als productors es conclou que la majoria dels cellers entrevistats tenen menys de trenta anys d’existència, tot i ser una de les primeres DO de la Península. Els cellers ofereixen activitats relacionades amb el turisme o l’oci i, en segon terme, activitats educatives. Les explotacions de flor tallada i de planta ornamental entrevistades tenen, de mitjana, més de cinquanta anys de funcionament i no ofereixen activitats educatives ni lúdiques. Els dos sectors agrícoles periurbans estudiats aprofiten la seva situació a prop de les ciutats, si bé de dues maneres diferents. Per un costat, el del vi es diversifica oferint activitats lúdiques i turístiques, mentre que els productors de planta ornamental aprofiten les infraestructures metropolitanes per a comercialitzar la producció.

Biografies de l'autor/a

Xavier Recasens, Departament de Gestió del Verd Urbà, Ajuntament de Badalona


Òscar Alfranca, Escola d’Enginyeria Agroalimentària i de Biosistemes de Barcelona, Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Castelldefels

 

Descàrregues

Número

Secció

Articles