Caracterització de varietats de garrofer i selecció pel seu interès productiu i comercial

Autors/ores

  • Joan Rofes-Vidal Universitat Pompeu Fabra, Barcelona

Paraules clau:

garrofer, varietats, diversitat, garrofí, goma de garrofí, E-410.

Resum

A partir d’una anàlisi comparativa de les característiques del fruit i de les llavors de vintiset varietats de garrofer procedents del banc de germoplasma de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) de Mas Bové, es valora la influència de l’origen geogràfic de les varietats i s’identifiquen les que presenten una millor aptitud productiva, més rendiment en garrofí i aquelles característiques del fruit que en poden facilitar la recol·lecció mecanitzada. Es comparen també les característiques pomològiques de les varietats estudiades que presenten una millor aptitud amb les varietats tradicionals de garrofer més cultivades en l’actualitat. Es duu a terme una anàlisi de la variància, amb variables dependents de tipus mètric (pes, amplada, gruix, llargada...) i un parell de variables independents (l’origen geogràfic i la varietat), per a determinar la importància de la «latitud geogràfica» de l’origen de la varietat en la biomassa dels fruits i el rendiment en garrofí. La goma de garrofí és el producte que desperta més interès comercial per a la indústria alimentària que la utilitza com un espessidor (E-410) d’origen natural.

Descàrregues

Número

Secció

Agrofòrum