Llengua & Literatura, Núm. 24 (2014)

La gramàtica de Port-Royal i la visibilitat de la història de la lingüística

Xavier Laborda Gil

Resum


L’article presenta l’entorn històric de les gramàtiques universals del segle xvii. Descriu el moviment cultural de l’abadia de Port-Royal, en els vessants religiós, polític, pedagògic i científic. Analitza els principis de la Grammaire générales et raisonne d’Antonie Arnauld i Claude Lancelot. Considera la relació de la gramàtica amb la Logique d’A. Aranuld i Pierre. Nicole. I examina la recepció que ha tingut la gramàtica de Port-Royal a la història de la Lingüística, en especial a partir de la tesi de Noam Chomsky sobre la lingüística cartesiana. La controvertida postura de Chomsky, rebutjada per la crítica, instrueix sobre els processos de construcció de la historiografia.

Paraules clau: Història de la Lingüística, Port-Royal, gramàtica, cartesianisme, Antonie Arnauld, Noam Chomsky


Text complet: PDF

Creative Commons License
Els continguts de la revista estan subjectes a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, si no s'hi indica el contrari. [+ informació].

ISSN: 2013-9527 (edició electrònica); 0213-6554 (edició impresa).

Revista indexada a: Dialnet, RACO, traces, Linguistic Bibliography, CARHUS Plus+ 2014 (grup A), CIRC (Clasificación integrada de revistas científicas) (grup C), DOAJ (Directory of Open Access Journals), LATINDEX (catàleg).

CARHUS Plus+ 2010