Non-conventional yeasts as hosts for heterologous protein production

Authors

  • Ángel Domínguez Departamento de Microbiología y Genética/Instituto de Microbiología Bioquímica/CSIC, Universidad de Salamanca, Spain
  • Encarnación Fermiñán Departamento de Microbiología y Genética/Instituto de Microbiología Bioquímica/CSIC, Universidad de Salamanca, Spain
  • Manuel Sánchez Departamento de Microbiología y Genética/Instituto de Microbiología Bioquímica/CSIC, Universidad de Salamanca, Spain
  • Francisco J. González Departamento de Microbiología y Genética/Instituto de Microbiología Bioquímica/CSIC, Universidad de Salamanca, Spain
  • Flor María Pérez-Campo Departamento de Microbiología y Genética/Instituto de Microbiología Bioquímica/CSIC, Universidad de Salamanca, Spain
  • Susana García Departamento de Microbiología y Genética/Instituto de Microbiología Bioquímica/CSIC, Universidad de Salamanca, Spain
  • Ana B. Herrero Departamento de Microbiología y Genética/Instituto de Microbiología Bioquímica/CSIC, Universidad de Salamanca, Spain
  • Avelino San Vicente Departamento de Microbiología y Genética/Instituto de Microbiología Bioquímica/CSIC, Universidad de Salamanca, Spain
  • Juan Cabello Departamento de Microbiología y Genética/Instituto de Microbiología Bioquímica/CSIC, Universidad de Salamanca, Spain
  • Marciano Prado Departamento de Microbiología y Genética/Instituto de Microbiología Bioquímica/CSIC, Universidad de Salamanca, Spain
  • Francisco J. Iglesias Departamento de Física Aplicada, Universidad de Salamanca, Spain
  • Altino Choupina Departamento de Microbiología y Genética/Instituto de Microbiología Bioquímica/CSIC, Universidad de Salamanca, Spain; and Departamento de Química Física, Universidad de Salamanca, Spain
  • Francisco J. Burguillo Departamento de Química Física, Universidad de Salamanca, Spain
  • Luis Fernández-Lago Departamento de Microbiología y Genética/Instituto de Microbiología Bioquímica/CSIC, Universidad de Salamanca, Spain
  • María Carmen López Departamento de Microbiología y Genética/Instituto de Microbiología Bioquímica/CSIC, Universidad de Salamanca, Spain

Keywords:

Kluyveromyces lactis, Yarrowia lipolytica, Pichia pastoris, Hansenula polymorpha, heterologous protein

Abstract

Yeasts are an attractive group of lower eukaryotic microorganisms, some of which are used in several industrial processes that include brewing, baking and the production of a variety of biochemical compounds. More recently, yeasts have been developed as host organisms for the production of foreign (heterologous) proteins. Saccharomyces cerevisiae has usually been the yeast of choice, but an increasing number of alternative non-Saccharomyces yeasts has now become accessible for modern molecular genetics techniques. Some of them exhibit certain favourable traits such as high-level secretion or very strong and tightly regulated promoters, offering significant advantages over traditional bakers’ yeast. In the present work, the current status of Kluyveromyces lactis, Yarrowia lipolytica, Hansenula polymorpha and Pichia pastoris (the best-known alternative yeast systems) is reviewed. The advantages and limitations of these systems are discussed in relation to S. cerevisiae.

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Published

2010-03-18

Issue

Section

Research Articles