Educació i Història: Revista d'Història de l'Educació, Núm. 38 (2021)

Material school culture in the fields and gardens1 of the history of education: a look at academic production in Brazil (2000-2020)

Vera Lucia Gaspar da Silva, Gizele de Souza

Resum


Aquest article té com a objectiu sistematitzar i examinar les dades que permetin visualitzar la constitució de la cultura material escolar com una perspectiva d’anàlisi en l’àmbit de la història de l’educació brasilera. Metodològicament el treball es va organitzar per a presentar informació que reflecteixi la producció publicada en diaris (especialment els dedicats a transmetre la producció de l’àrea) i en format de llibre, la producció de tesis i dissertacions, la presència d’aquest tema en esdeveniments de l’àrea i la configuració de línies de recerca (en Història de l’Educació o correlacionades) en el context dels programes de postgrau en Educació al Brasil. En el conjunt d’aquesta producció, més que identificar autors i formats, intentem destacar temes i perspectives des de les quals la cultura material escolar s’associa i s’estableix en la història de l’educació brasilera. La delimitació temporal, de 2000 a 2020, a més de alinear-se amb la proposta de Dossier a la qual s’associa el treball, és també un reconeixement de la potència d’aquest enfocament en la producció brasilera dedicada a la història de l’educació.

Paraules clau: cultura material escolar, història de l’educació, historiografia de l’educació, postgrau en educació, Brasil.

Text complet: PDF (Anglès)

Els resums dels articles d'aquesta revista es poden consultar en català, en castellà i en anglès. Per fer-ho, canvieu la llengua del portal.


Creative Commons License
Aquesta obra és subjecta  llevat que s'indiqui el contrari en el text, en les fotografies o en altres il·lustracions a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.caAixí, doncs, s'autoritza al públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada.

ISSN: 2013-9632 (edició electrònica); 1134-0258 (edició impresa).

La revista Educació i Història apareix als següents medis de documentació bibliogràfica:

Bases de dades: ISOCRACO, DIALNETREDINED, IRESIE, ICIST, DOAJ

Sistemes d'avaluació de revistes: IN-RECSLATINDEXRESHDICECARHUS Plus+MIARCIRC, ERIH Plus, CiteFactor, OAJI, ANVUR

Educació i Història apareix en el número 18 del rànquing de totes les revistes espanyoles de l'àmbit Educació i situada dins el primer quartil.


Adreça postal

Educació i Història: Revista d'Història de l'Educació
Societat d'Història de l'Educació dels Països de Llengua Catalana
Carrer del Carme, 47
08001 Barcelona
Telèfon: +34 933 248 580
Fax:  +34 932 701 180
she@iec.cat
http://revistes.iec.cat/index.php/EduH/index