Educació i Història: Revista d'Història de l'Educació, Núm. 38 (2021)

The material turn in the History of Education

Diana Gonçalves Vidal, Wiara Alcântara

Resum


Escrit com a introducció al dossier sobre cultura material escolar, aquest article està
organitzat en tres parts. El primer apartat, explora les relacions entre cultura i pràctiques escolars, intentant delinear l’escenari inicial d’aquests debats. A la segona part, es delineen tres vessants fonamentals en els estudis de la materialitat de l’escola: museològica o relacionada amb el patrimoni educatiu; tecnològica o relacionada amb la innovació; i bibliotecària o relacionada amb els manuals escolars. Finalment, presenta enfocaments recents sobre la història econòmica (que comprèn la història de la indústria, de les patents, del comerç nacional i internacional) i la perspectiva transnacional. Al mateix temps, assenyala nous reptes de recerca sobre els efectes de la cultura material en l’esfera social, la història dels artefactes científics entrellaçats amb la història de l’educació i l’extensió de l’agència humana als objectes.

Paraules clau: patrimoni educatiu, manuals escolars, innovació tecnològica, currículum, història transnacional, història econòmica.

Text complet: PDF (Anglès)

Els resums dels articles d'aquesta revista es poden consultar en català, en castellà i en anglès. Per fer-ho, canvieu la llengua del portal.


Creative Commons License
Aquesta obra és subjecta  llevat que s'indiqui el contrari en el text, en les fotografies o en altres il·lustracions a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.caAixí, doncs, s'autoritza al públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada.

ISSN: 2013-9632 (edició electrònica); 1134-0258 (edició impresa).

La revista Educació i Història apareix als següents medis de documentació bibliogràfica:

Bases de dades: ISOCRACO, DIALNETREDINED, IRESIE, ICIST, DOAJ

Sistemes d'avaluació de revistes: IN-RECSLATINDEXRESHDICECARHUS Plus+MIARCIRC, ERIH Plus, CiteFactor, OAJI, ANVUR

Educació i Història apareix en el número 18 del rànquing de totes les revistes espanyoles de l'àmbit Educació i situada dins el primer quartil.


Adreça postal

Educació i Història: Revista d'Història de l'Educació
Societat d'Història de l'Educació dels Països de Llengua Catalana
Carrer del Carme, 47
08001 Barcelona
Telèfon: +34 933 248 580
Fax:  +34 932 701 180
she@iec.cat
http://revistes.iec.cat/index.php/EduH/index