Educació i Història: Revista d'Història de l'Educació, Núm. 35 (2020)

Ideology of Brazilian National War College in the output of moral and civic education textbooks and anti-communism (1961-1980)

Katya Braghini

Resum


L’article mostra com la ideologia anticomunista, forjada per l’Escola Nacional de Guerra del Brasil, va ser transferida als llibres de text. A partir de la idea d’una ofensiva «defensiva-preventiva», la població estava psicològicament preparada per oposar-se a moviments socials antagònics, considerats perillosos, antipatriòtics i corruptors de la joventut. El següent text discuteix algunes superposicions socials, polítiques i econòmiques que van tenir lloc entre el món civil i el militar durant el període de restabliment de la moralitat i la civilitat en el currículum escolar. L’estudi presenta la història de l’Editora do Brasil, una coneguda editorial de llibres sobre el tema Educació Moral i Cívica, en la qual podem percebre els principis de la Doctrina de la Seguretat Nacional, durant les dècades de 1960 i 1970. Entenem que, segons Goodson (1997), el currículum pot ser entès com una construcció sociohistòrica de les disciplines escolars, com ara la inversió humana, ideològica, material.

Paraules clau: Història de les disciplines escolars, Educació Moral i Cívica, Escola Superior Brasilera de Guerra, Brasil.

Text complet: PDF

Els resums dels articles d'aquesta revista es poden consultar en català, en castellà i en anglès. Per fer-ho, canvieu la llengua del portal.


Creative Commons License
Aquesta obra és subjecta  llevat que s'indiqui el contrari en el text, en les fotografies o en altres il·lustracions a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.caAixí, doncs, s'autoritza al públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada.

ISSN: 2013-9632 (edició electrònica); 1134-0258 (edició impresa).

La revista Educació i Història apareix als següents medis de documentació bibliogràfica:

Bases de dades: ISOCRACO, DIALNETREDINED, IRESIE, ICIST, DOAJ

Sistemes d'avaluació de revistes: IN-RECSLATINDEXRESHDICECARHUS Plus+MIARCIRC, ERIH Plus, CiteFactor, OAJI, ANVUR

Educació i Història apareix en el número 18 del rànquing de totes les revistes espanyoles de l'àmbit Educació i situada dins el primer quartil.


Adreça postal

Educació i Història: Revista d'Història de l'Educació
Societat d'Història de l'Educació dels Països de Llengua Catalana
Carrer del Carme, 47
08001 Barcelona
Telèfon: +34 933 248 580
Fax:  +34 932 701 180
she@iec.cat
http://revistes.iec.cat/index.php/EduH/index