Educació i Història: Revista d'Història de l'Educació, Núm. 34 (2019)

Els Boy-Scouts a Espanya (1913-1915): desconfiances i divisions a l’episcopat espanyol

Pere Fullana Puigserver

Resum


Presentem una documentació relacionada amb els orígens de l’escoltisme a Espanya, concretament un expedient de la Nunciatura Apostòlica de Madrid, durant la gestió de monsenyor Francesco Ragonesi (1913-1921). La documentació ha estat localitzada a l’Arxiu Secret Vaticà. El sumari consta de vuit unitats documentals enviades a la Nunciatura: tres cartes –una del bisbe de Ciudad Rodrigo i dues dels arquebisbes de Granada i de Valladolid–; una minuta –esborranys de contestació a l’arquebisbe de Granada– del nunci apostòlic; tres documents de Teodoro Iradier, comissari general dels Exploradores de España; i, finalment, una tramesa de Francisco García Molinas amb el programa de l’Assemblea Nacional de 1914. L’expedient de la Nunciatura Apostòlica de Madrid es completa amb 14 retalls de premsa periòdica. La controvèrsia va ser conseqüència de la desconfiança d’alguns bisbes relativa a la línia pedagògica dels Exploradors en una conjuntura en la qual la jerarquia eclesiàstica espanyola es manifestava partidària del confessionalisme en les obres socials i educatives. L’escoltisme era acusat de krausista i regeneracionista, és a dir, de fer part de la xarxa d’escoles neutres a Espanya, l’equivalent a les laiques a França. El debat no es plantejà de manera pública fins a l’Assemblea Nacional dels Exploradors de 1915.

Paraules clau: Exploradores de España, catolicisme, educació, escola neutra, regeneracionisme.

Text complet: PDF

Els resums dels articles d'aquesta revista es poden consultar en català, en castellà i en anglès. Per fer-ho, canvieu la llengua del portal.


Creative Commons License
Aquesta obra és subjecta  llevat que s'indiqui el contrari en el text, en les fotografies o en altres il·lustracions a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.caAixí, doncs, s'autoritza al públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada.

ISSN: 2013-9632 (edició electrònica); 1134-0258 (edició impresa).

La revista Educació i Història apareix als següents medis de documentació bibliogràfica:

Bases de dades: ISOCRACO, DIALNETREDINED, IRESIE, ICIST, DOAJ

Sistemes d'avaluació de revistes: IN-RECSLATINDEXRESHDICECARHUS Plus+MIARCIRC, ERIH Plus, CiteFactor, OAJI, ANVUR

Educació i Història apareix en el número 18 del rànquing de totes les revistes espanyoles de l'àmbit Educació i situada dins el primer quartil.


Adreça postal

Educació i Història: Revista d'Història de l'Educació
Societat d'Història de l'Educació dels Països de Llengua Catalana
Carrer del Carme, 47
08001 Barcelona
Telèfon: +34 933 248 580
Fax:  +34 932 701 180
she@iec.cat
http://revistes.iec.cat/index.php/EduH/index