«El escudo de la República»: Origen, desarrollo y retos del derecho social a la educación en España

Autors/ores

  • Victorio Heredero Gascueña Universidad de La Laguna (Tenerife, Espanya)

Paraules clau:

Dret social a l’educació, llibertat d’ensenyament, Segona República, reformisme social, Estat del Benestar.

Resum

Aquest article parteix de la particular gènesi històrica del dret liberal a l’educació a Espanya. L’autor analitza el procés de crítica i reconceptualització que van experimentar, a finals del segle xix, les nocions d’individu i de societat que havien servit de base per la formulació d’aquest dret. Un qüestionament que va fer possible l’emergència del dret social a l’educació, sobre les bases d’una intervenció estatal positiva i laica que garantís l’accés massiu de les classes treballadores a l’escola. Una
concepció que tindria la seva màxima expressió en la nostra contemporaneïtat durant la Segona República, antecedent social de l’Estat del Benestar consolidat al nostre país després del procés de Transició democràtica. Un model de convivència amenaçat actualment per la reculada dels fonaments que el van originar i la reaparició de la puixança del pensament individualista.

Paraules clau: Dret social a l’educació, llibertat d’ensenyament, Segona República, reformisme social, Estat del Benestar.

Biografia de l'autor/a

Victorio Heredero Gascueña, Universidad de La Laguna (Tenerife, Espanya)



Número

Secció

Tema monogràfic