La educación secundaria en Navarra en el siglo XIX

Autors/ores

  • Reyes Berruezo Albéniz

Resum

L'Educació Secundària a Navarra al Segle XIX L'autora explica els inicis de l'ensenyament secundari a la comunitat navarresa -Tudela, Estella, Tafalla...-, i d'una manera aprofundida, en la creació i desenvolupament de l'Institut provincial de Pamplona. Al llarg de l'article descriu moments importants d'aquesta evolució, com l'aprovació del Pla General d'Instrucció Pública el 1845 i el paper que hi va tenir la Junta Inspectora, així com també es menciona la promulgació de la Llei Moyano, l'oferta d'altres opcions post-obligatòries, la implantació de diferents plans d'estudi, realitats polítiques d'aquell període...
L'establiment del precepte de realitzar memòries anuals en aquella època ha permès als historiadors conèixer fets i detalls valuosos sobre els canvis que s'anaven produint i sobre dades concretes referides a nombre d'alumnat, dotacions econòmiques, etc.
A partir del darrer terç del segle passat es produí un augment de l'escolarització d'alumnes en centres privats religiosos en detriment de l'ensenyament oficial.

Descàrregues

Publicat

2005-10-21

Número

Secció

Consolidació dels estudis secundaris