Material school culture in the fields and gardens1 of the history of education: a look at academic production in Brazil (2000-2020)

Autors/ores

  • Vera Lucia Gaspar da Silva Universidade do Estado de Santa Catarina (Brazil)
  • Gizele de Souza Universidade Federal do Paraná (Brazil)

Paraules clau:

cultura material escolar, història de l’educació, historiografia de l’educació, postgrau en educació, Brasil.

Resum

Aquest article té com a objectiu sistematitzar i examinar les dades que permetin visualitzar la constitució de la cultura material escolar com una perspectiva d’anàlisi en l’àmbit de la història de l’educació brasilera. Metodològicament el treball es va organitzar per a presentar informació que reflecteixi la producció publicada en diaris (especialment els dedicats a transmetre la producció de l’àrea) i en format de llibre, la producció de tesis i dissertacions, la presència d’aquest tema en esdeveniments de l’àrea i la configuració de línies de recerca (en Història de l’Educació o correlacionades) en el context dels programes de postgrau en Educació al Brasil. En el conjunt d’aquesta producció, més que identificar autors i formats, intentem destacar temes i perspectives des de les quals la cultura material escolar s’associa i s’estableix en la història de l’educació brasilera. La delimitació temporal, de 2000 a 2020, a més de alinear-se amb la proposta de Dossier a la qual s’associa el treball, és també un reconeixement de la potència d’aquest enfocament en la producció brasilera dedicada a la història de l’educació.

Paraules clau: cultura material escolar, història de l’educació, historiografia de l’educació, postgrau en educació, Brasil.

Número

Secció

Tema monogràfic