El derecho a la educación en América Latina: un análisis de las políticas educativas en la historia reciente de Brasil y Argentina

Autors/ores

  • Dalila Andrade Oliveira Universidade Federal de Minas Gerais (Brasil)
  • Myriam Feldfeber Universidad de Buenos Aires (Argentina)

Paraules clau:

neoliberalisme, postneoliberalisme, polítiques, reformes educatives, desigualtats, equitat, dret a l’educació.

Resum

En el context del nou escenari de Llatinoamèrica, el present article analitza els impactes d’equitat de les reformes educatives projectades a partir dels anys noranta al Brasil i l’Argentina. Al llarg del segle vint els dos països viuen dictadures, repressions, i reformes estructurals neoliberals i neoconservadores que comporten la minimització dels Estats, la negació de drets humans i l’augment de les desigualtats. L’anàlisi comparada parteix d’aquesta herència per contextualitzar les reformes educatives de la història recent, aprofundint en les polítiques postneoliberals de governs més democràtics que han impulsat la igualtat i l’ampliació de drets, entre els quals el dret a l’educació. Si bé es reconeixen els avenços experimentats, també s’evidencien les tensions entre les continuïtats i les ruptures del model hegemònic anterior, entre la mercantilització i la democratització de l’educació.

Paraules clau: neoliberalisme, postneoliberalisme, polítiques, reformes educatives, desigualtats, equitat, dret a l’educació.

 

Biografies de l'autor/a

Dalila Andrade Oliveira, Universidade Federal de Minas Gerais (Brasil)





Myriam Feldfeber, Universidad de Buenos Aires (Argentina)




Número

Secció

Tema monogràfic