«L’escola que volem la concebem democràtica». Escoles democràtiques valencianes durant la transició

Autors/ores

  • M. del Carmen Agulló Díaz Universitat de València

Paraules clau:

transició democràtica, cooperatives d’ensenyament, ACIES, moviments de renovació pedagògica, escoles democràtiques, participació i autoorganització.

Resum

Les primeres experiències de democràcia de les escoles de terres valencianes durant la transició es dugueren a terme en centres de titularitat privada, en cooperatives d’ensenyament, que, per la seua identitat pròpia, facilitaren una organització assembleària i l’adaptació del currículum al medi social i cultural. De manera simultània, els estils democràtics i la valencianització dels projectes educatius s’aplicaren gradualment en la xarxa pública. Les assemblees, les comissions mixtes, la direcció col·legiada, els consells de centre i la introducció del valencià com a llengua vehicular i d’ensenyament foren algunes de les pràctiques utilitzades. En aquest projecte de nova escola democràtica i valenciana, el protagonisme va recaure en la participació activa de la comunitat educativa, com a reflex de la força dels col·lectius socials, i es basava en les propostes formulades pels moviments de renovació pedagògica, en especial de l’ACIES (moviment Freinet) i el Seminario de Pedagogía del Colegio de Doctores y Licenciados de Ciencias y Letras de València.

Paraules clau: transició democràtica, cooperatives d’ensenyament, ACIES, moviments de renovació pedagògica, escoles democràtiques, participació i autoorganització.

Número

Secció

Tema monogràfic