Estudis Romànics, Vol. 40 (2018)

Vocabulari anatòmic de la tonyina: una proposta valenciana

Francesc Xavier Llorca i Ibi

Resum


La tonyina, Thunnus thynnus, és un dels éssers marins més rellevants de l'alimentació
i cultura catalanes. Però malgrat la importància d'aquest ésser marí en l'esdevenir
comercial, gastronòmic i vital de la Mediterrània, el seu lèxic ha sigut estudiat de manera
imprecisa, parcial i dispersa tant en català com en altres llengües. Així doncs, l'objectiu
principal del nostre treball serà fer una proposta de terminologia tonyinera que ompli el
buit lèxic existent a través de definicions anatòmiques i gastronòmiques tan precises com
sigui possible. De fet, en aquest vocabulari presentem cinquanta-tres termes de la morfologia
del túnid dels quals quinze vénen definits en els nostres diccionaris en relació a la
tonyina, vint-i-set apareixen de manera indirecta, i són onze els termes fonamentals de
l'anatomia del peix i gastronòmica que no apareixen en les nostres obres lexicogràfiques
principals.

Text complet: Text complet

Creative Commons License
Els continguts de la revista estan subjectes a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, si no s'hi indica el contrari. [+ informació].

 

ISSN: 2013-9500 (edició electrònica); 0211-8572 (edició impresa).

Revista indexada a: ISOC, IMB i REGESTA IMPRERII