Dossiers Agraris, 16 : Innovacions en l'agricultura catalana en els darrers cent anys

Els Treballs de fixació de les dunes empordaneses

Hèctor Pipió Gelabert

Resum


La formació de les dunes a les comarques gironines de l'Alt i el Baix Empordà, amb efectes negatius sobre la població local i els seus béns, obeeix a una disposició concreta de la línia de costa de la badia de Roses, el paper dels rius que hi desguassaven i l'efecte dels vents del nord.
Al final del segle XIX es realitzà una campanya de sensibilització sobre aquest problema, que va concloure amb la redacció del projecte de fixació i repoblació de les dunes i la seva execució, que es desenvolupà al final del segle XIX i al llarg del primer decenni del segle XX.
El projecte, a més de ser el primer d'aquest tipus a l'Estat espanyol, incorporà solucions originals per resoldre el problema i es realitzà, en gran part, gràcies a la implicació i l'entusiasme dels primers enginyers de forests, que integraven la incipient administració forestal d'aquella època.

Text complet: Text complet

Els resums dels articles d'aquesta revista es poden consultar en la llengua original, i en espanyol. Per fer-ho, canvieu la llengua del portal.

Creative Commons License
Els continguts de la revista estan subjectes a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, si no s'hi indica el contrari. [+ informació].

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).

ISSN: 2013-9772 (edició electrònica);  1135-2108 (edició impresa).

Revista indexada a RACO, MIAR, Latindex.