Dossiers Agraris, 16 : Innovacions en l'agricultura catalana en els darrers cent anys

Laboratoris de fitopatologia: cent anys d'història

Carmina Montón i Romans

Resum


Es coneix des de l'antiguitat que les plantes tenen malalties, però no és fins que s'inventen eines d'observació, com la lupa i el microscopi, que realment es comencen a descobrir i estudiar els organismes causants d'aquestes malalties.
L'increment del comerç entre diferents continents obliga els països a tenir cura de l'estat sanitari del material vegetal que es transporta per tal d'evitar la introducció de noves plagues i malalties. És llavors que es comencen a crear els primers laboratoris de fitopatologia, generalment situats al mateix punt d'entrada, port, frontera...
A Europa, és amb l'entrada en vigor del passaport fitosanitari el 1993 que a Espanya es posen a punt laboratoris de fitopatologia encarregats dels programes de detecció i eradicació de patògens de quarantena amb tècniques que ja es fan servir en medicina i patologia animal, però encara poc desenvolupades en patologia vegetal.

Text complet: Text complet

Els resums dels articles d'aquesta revista es poden consultar en la llengua original, i en espanyol. Per fer-ho, canvieu la llengua del portal.

Creative Commons License
Els continguts de la revista estan subjectes a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, si no s'hi indica el contrari. [+ informació].

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).

ISSN: 2013-9772 (edició electrònica);  1135-2108 (edició impresa).

Revista indexada a RACO, MIAR, Latindex.