Dossiers Agraris, 16 : Innovacions en l'agricultura catalana en els darrers cent anys

El Servicio de Extensión Agrícola: uns apunts de les seves aportacions al desenvolupament de l'agricultura catalana

Ramon Badosa Castany, Tomàs Castells i Manent, Lluís Prieto i Tur

Resum


L'any 1955 es va crear el Servicio de Extensión Agrícola (SEA) com una sortida al fracàs de la política agrària autàrquica del franquisme. Amb conceptes i finançament dels Estats Units, es va estendre una xarxa d'agències a les zones agrícoles de l'Estat espanyol. A Catalunya, el volum d'aquestes agències i del personal va arribar a la meitat dels anys seixanta. L'objectiu principal del SEA era de procurar a la població rural les eines i la formació necessàries per al seu desenvolupament econòmic i social equiparant-la a la població urbana. Per assolir aquests objectius, el SEA realitzava cursets, demostracions, seminaris i altres tècniques divulgadores als agricultors. La diversitat agrícola de Catalunya va establir alhora una multiplicitat d'actuacions segons la zona o comarca: cultius de cereals i farratge, ramaderia de vaquí de carn, vaquí de llet, porcí, avícola, cunicultura, horta i planta ornamental, fruita seca, fruita dolça, vinya, arròs... El SEA a Catalunya va aportar tot un seguit d'eines fonamentals al llarg de gairebé trenta anys, que ha permès entendre l'agricultura actual i els reptes als quals s'enfronta en el futur més immediat.

Text complet: Text complet

Els resums dels articles d'aquesta revista es poden consultar en la llengua original, i en espanyol. Per fer-ho, canvieu la llengua del portal.

Creative Commons License
Els continguts de la revista estan subjectes a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, si no s'hi indica el contrari. [+ informació].

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).

ISSN: 2013-9772 (edició electrònica);  1135-2108 (edició impresa).

Revista indexada a RACO, MIAR, Latindex.