Dossiers Agraris, 16 : Innovacions en l'agricultura catalana en els darrers cent anys

Agronomia per a tothom. La càtedra ambulant d'agricultura Pere Grau

Pasqual Bernat i López

Resum


L'any 1903 es van crear a Barcelona els Estudis Universitaris Catalans. Era la resposta, després del Primer Congrés Universitari Català, a la negativa del rector de la Universitat de Barcelona, Rafael Rodríguez Méndez, d'acceptar el català com a llengua de comunicació. D'entrada, només s'impartien classes de dret civil català i història de Catalunya, però aviat s'amplià amb tot un reguitzell d'assignatures que van abastar tots els camps del coneixement (literatura, economia, química, geologia... ). L'agricultura també hi va ser present en el pla d'estudis. I ho va ser gràcies a la incorporació de la Càtedra Ambulant d'Agricultura, creada l'any 1906 per Pere Guerau Maristany, polític i industrial amb interessos en l'exportació de vins. Aquesta càtedra va passejar els coneixements científics i tècnics més innovadors de l'agronomia del moment per tot el territori. Es tractava de fer arribar al màxim nombre de pagesos les darreres innovacions agrícoles per tal de millorar-ne les explotacions fent-les més productives i rendibles. Un esforç que, d'alguna manera, ja tenia un antecedent en les «cartilles rústiques» del segle anterior i que també va tenir una continuació en el servei de terra campa de la Mancomunitat. En aquest article s'explicarà breument la història d'aquesta càtedra i les repercussions que la seva activitat va tenir entre la pagesia i la societat civil de l'època.

Text complet: Text complet

Els resums dels articles d'aquesta revista es poden consultar en la llengua original, i en espanyol. Per fer-ho, canvieu la llengua del portal.

Creative Commons License
Els continguts de la revista estan subjectes a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, si no s'hi indica el contrari. [+ informació].

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).

ISSN: 2013-9772 (edició electrònica);  1135-2108 (edició impresa).

Revista indexada a RACO, MIAR, Latindex.