Dossiers Agraris, 16 : Innovacions en l'agricultura catalana en els darrers cent anys

Innovacions en la transferència de coneixements: el Pla Anual de Transferència Tecnològica

Ricard Poch Massegú, M. Josep de Ribot Porta

Resum


El Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT) és un instrument que, amb caràcter anual, integra, coordina i gestiona les actuacions d'experimentació i de recerca (de generació de coneixement) i la divulgació i transferència de coneixements tècnics i de gestió adreçats a tot el sector agrícola, ramader, forestal, agroalimentari i del medi rural de Catalunya.
L'any 2001 es va fer la primera edició del PATT. La seva aparició va significar una important innovació en el camp de la transferència tecnològica amb un canvi de model respecte al que, fins avui, s'havia desenvolupat.
El PATT es coordina des del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM). Té la col·laboració de la pràctica totalitat d'administracions, organismes, empreses i organitzacions professionals i de productors vinculats amb el sector agroalimentari i rural català.
Des de la seva primera edició ara fa deu anys, l'impacte de l'actual model de transferència tecnològica al sector ha estat remarcable. El PATT conté actuacions en gairebé quaranta sectors econòmics diferents. S'han executat més de 4.650 actuacions i ha tingut una assistència de 180.000 persones.
La bona acollida del PATT pel sector investigador, tècnic i productor, rau en el fet que ha esdevingut una referència i un ampli punt de trobada, on les entitats del sector estableixen sinergies en la recerca i col·laboren en el camp de la transferència tecnològica. Després de deu edicions, en el marc del PATT hi han col·laborat entitats en més de 4.000 ocasions i s'hi han realitzat prop de 7.000 ponències.
La consolidació del PATT com a instrument de referència pel sector es deu també, en part, a l'abast i a la diversitat de canals que s'utilitzen per a la difusió de les seves activitats: agendes als portals web (RuralCat, DAAM), llistes de correus electrònics i tríptics i cartells impresos. Durant els últims deu anys s'han imprès més d'un milió de documents i enviat la mateixa quantitat de correus electrònics. Així mateix, el PATT s'ha integrat en molts dels instruments i serveis destinats al sector agrari, agroalimentari, forestal i rural català i alhora ha integrat altres instruments de formació i capacitació agrària, fomentant les activitats agroalimentàries i rurals o creant marques específiques com els «Matins d'innovació agroalimentària».

Text complet: Text complet

Els resums dels articles d'aquesta revista es poden consultar en la llengua original, i en espanyol. Per fer-ho, canvieu la llengua del portal.

Creative Commons License
Els continguts de la revista estan subjectes a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, si no s'hi indica el contrari. [+ informació].

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).

ISSN: 2013-9772 (edició electrònica);  1135-2108 (edició impresa).

Revista indexada a RACO, MIAR, Latindex.