Dossiers Agraris, 16 : Innovacions en l'agricultura catalana en els darrers cent anys

Cinquanta anys de la primera xarxa de prevenció contra el míldiu de l'Estat espanyol. El Penedès (1961-2011)

Jordi Ticó i Maluquer

Resum


L'any 1883 el míldiu de la vinya va arribar a Catalunya. En condicions climàtiques adequades per al desenvolupament del fong, la malaltia feia perdre totalment la collita. Els efectes de l'atac només es podien evitar si es tractaven preventivament els ceps amb una solució de sulfat de coure. El cost dels tractaments i la seva inutilitat si no s'utilitzaven en el moment oportú no impediren la generalització de les ensulfatades. Malgrat els tractaments, les pèrdues representaren entre un 30 i un 88 % de la collita.
L'any 1960 el míldiu atacà les vinyes de la comarca del Penedès i, a causa de l'atac, la pèrdua va ser de 650.000 hl de vi, que representaren 156 milions de pessetes. Aquell refrany que diu que «no hi ha mal que per bé no vingui» s'acredita veraç en aquella ocasió, ja que es posà en marxa la primera xarxa d'avisos contra el míldiu de l'Estat espanyol, fruit de la iniciativa d'una empresa privada del sector de protecció vegetal, de la qual vaig ser el primer responsable del servei tècnic, i de la col·laboració de la societat civil de la comarca del Penedès.
L'any 1961 es va iniciar el servei d'avisos contra el míldiu a la comarca del Penedès, per la qual cosa es va incorporar a la lluita clàssica la creació d'una xarxa d'estacions meteorològiques, per calcular la situació exacta de l'estat del míldiu a cada zona, l'avís per ràdio als agricultors de la situació del míldiu en cada zona i el consell sobre la necessitat de realitzar o no una nova aplicació.
Si l'any 1960 hagués funcionat el servei d'avisos, amb un màxim de set tractaments, s'hauria obtingut una collita excel·lent; en molts casos n'havien fet fins a vint-i-vuit aplicacions, però moltes després de l'aparició del míldiu.
Des de l'any 1961 fins avui ha funcionant el servei d'avisos i aquests últims cinquanta anys no hi ha hagut cap més atac de míldiu com el del 1960. L'any 1988 es van produir uns atacs de míldiu molt greus arreu de l'Estat, i les pèrdues van ser
del 50 % de la collita de raïm. A Catalunya, gràcies a la informació facilitada per les xarxes antimíldiu, les pèrdues van ser insignificants. A més, és molt important la reducció de despeses en tractaments fungicides que s'obté amb el servei d'avisos, que pot suposar una disminució de dos a tres tractaments per any i que pot representar a Catalunya un estalvi, tan sols en productes, de l'ordre de 3,5 milions d'euros.

Text complet: Text complet

Els resums dels articles d'aquesta revista es poden consultar en la llengua original, i en espanyol. Per fer-ho, canvieu la llengua del portal.

Creative Commons License
Els continguts de la revista estan subjectes a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, si no s'hi indica el contrari. [+ informació].

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).

ISSN: 2013-9772 (edició electrònica);  1135-2108 (edició impresa).

Revista indexada a RACO, MIAR, Latindex.