Dossiers Agraris, Vol. 21 (2019)

Mas Cals de Fitor: assaigs de perdurabilitat d'una masia mil·lenària en un espai d'interès natural

Joan Botey i Serra

Resum


Aquest article tracta de Mas Cals, una masia pairal catalana, documentalment mil·lenària, situada al massís forestal de les Gavarres, a la comarca del Baix Empordà, a 6 km de distància de la Costa Brava central. La zona és actualment espai d'interès natural (EIN).
L'interès per la perdurabilitat del monument amb rendiments propis, i que al mateix temps conservi els aspectes socials i culturals que la masia desenvolupava, ens porten a descriure un assaig que ha durat cinquanta anys, que el propietari ha seguit en primera persona i que l'ha fet evolucionar.
Aquest assaig ens porta a unes reflexions de futur per a la perdurabilitat de la masia, buscant sobretot un coneixement més extens del factor social i cultural que les masies desenvolupaven al territori en forma d'acolliment, de senzillesa i de solidaritat, fugint de la visió museïtzant, i cercant la masia viva, amb gent de cultura a dintre per acollir-nos.

Text complet: Text complet

Els resums dels articles d'aquesta revista es poden consultar en la llengua original, i en espanyol. Per fer-ho, canvieu la llengua del portal.


Creative Commons License
Aquesta obra és subjecta  llevat que s'indiqui el contrari en el text, en les fotografies o en altres il·lustracions a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.caAixí, doncs, s'autoritza al públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada.

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).

ISSN: 2013-9772 (edició electrònica);  1135-2108 (edició impresa).

Revista indexada a RACO, MIAR, Latindex.