Dossiers Agraris, Vol. 21 (2019)

Restauració de materials

Cristina Thió i Lluch

Resum


L'empresa Chroma va néixer fa més de vint-i-cinc anys per salvaguardar el patrimoni del nostre país. Fem estudis històrics i artístics de les cases i/o edificis abans de qualsevol actuació.
S'estudia des de l'origen de l'edifici o casa fins als materials que els componen, incloent-hi les tècniques usades perquè, partint del coneixement, es pugui afrontar un correcte projecte de restauració. Els materials que solem trobar són la pedra, la ceràmica, els morters, la fusta, el ferro i el vidre, i, pel que fa als revestiments, trobem estucs, esgrafiats i revestiments pictòrics.
Existeixen diferents estats de conservació de cadascun dels elements, segons les sals — solubles o insolubles—, amb descohesió o estat pulverulent dels materials, pèrdues o llacunes i exfoliació, i els causants molt sovint són la climatologia, la pol·lució i la mà de l'home.
La història de l'art i el coneixement dels procediments pictòrics, a més de les arts aplicades, són la base per a poder identificar l'edat de l'edifici, així com els materials i les tècniques emprats en la seva construcció. La llum rasant, la fotografia i les analítiques són una ajuda constant en la nostra feina.
Treballem sempre segons els criteris de restauració encaminats a salvaguardar el patrimoni, objecte d'una restauració.
Els tractaments més usats en la restauració són els de conservació: les neteges, els tractaments amb biocides i les consolidacions. Els tractaments de restauració impliquen integracions de les peces desaparegudes i reintegracions cromàtiques.
Tenim sempre en compte l'ús de materials reversibles i naturals, com la calç aèria, la calç hidràulica, les sorres minerals, l'argila, el cànem, la ceràmica manual, etc., tots ells amb l'objectiu de no utilitzar materials diferents dels originals.

Text complet: Text complet

Els resums dels articles d'aquesta revista es poden consultar en la llengua original, i en espanyol. Per fer-ho, canvieu la llengua del portal.


Creative Commons License
Aquesta obra és subjecta  llevat que s'indiqui el contrari en el text, en les fotografies o en altres il·lustracions a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.caAixí, doncs, s'autoritza al públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada.

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).

ISSN: 2013-9772 (edició electrònica);  1135-2108 (edició impresa).

Revista indexada a RACO, MIAR, Latindex.