Dossiers Agraris, Vol. 21 (2019)

La revolució energètica aplicada a la masia

Josep Bunyesc

Resum


Les masies són edificis aïllats concebuts per ser una unitat habitable autosuficient a tots els nivells. Són nuclis mínims de població que gestionen un territori concret petit, i en viuen. Abans de la revolució industrial la font de vida era el sector primari, i els seus habitants es proveïen de recursos com aigua, aliments i energia renovables del seu entorn més proper, en alguns casos no superior a quatre o cinc quilòmetres.
Avui, la manera de viure s'ha transformat i també la manera d'obtenir els productes que utilitzem dia a dia. Però la necessitat bàsica i biològica no ha canviat, i les noves tecnologies constructives i tècniques permeten aprofitar millor l'energia solar. Com a edifici aïllat, la masia té molt territori al seu voltant que li permet proveir-se — com ho havia fet sempre— dels recursos naturals propers, a diferència de les grans ciutats, en què, per la seva densitat, cal anar a buscar molt lluny els recursos naturals per tal de desenvolupar les seves activitats quotidianes.

Text complet: Text complet

Els resums dels articles d'aquesta revista es poden consultar en la llengua original, i en espanyol. Per fer-ho, canvieu la llengua del portal.


Creative Commons License
Aquesta obra és subjecta  llevat que s'indiqui el contrari en el text, en les fotografies o en altres il·lustracions a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.caAixí, doncs, s'autoritza al públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada.

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).

ISSN: 2013-9772 (edició electrònica);  1135-2108 (edició impresa).

Revista indexada a RACO, MIAR, Latindex.