Dossiers Agraris, Vol. 21 (2019)

Formigons de calç: nous vells materials

Joan Ramon Rosell i Amigó, Montserrat Bosch González

Resum


Els formigons de calç han estat utilitzats des del temps dels romans i han donat molt bons resultats, com es pot comprovar contemplant el gran nombre d'obres i arquitectura civil que encara roman en tot el territori que va ocupar l'antic Imperi, i també en molta de l'arquitectura posterior.
La calç, utilitzada massivament com a material de construcció en múltiples usos, ha anat quedant desplaçada pel ciment pòrtland, un material d'excel·lents prestacions, altament industrialitzat, molt controlat quant a tots els seus processos i perfectament reconegut pels professionals. Tanmateix, el ciment pòrtland presenta alguns problemes quan s'empra en restauració.
Actualment es poden utilitzar formigons, morters i pastes de calç amb garanties. Cal, però, estendre la cultura de la calç dins la professió: entre els arquitectes, els projectistes, els prescriptors, els tècnics i, també, entre els operaris que treballen en les obres. Perquè només des del coneixement i les bones pràctiques es podran aconseguir bons resultats.
El present treball fa èmfasi en algunes de les qüestions fonamentals per a aquesta bona praxi.

Text complet: Text complet

Els resums dels articles d'aquesta revista es poden consultar en la llengua original, i en espanyol. Per fer-ho, canvieu la llengua del portal.


Creative Commons License
Aquesta obra és subjecta  llevat que s'indiqui el contrari en el text, en les fotografies o en altres il·lustracions a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.caAixí, doncs, s'autoritza al públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada.

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).

ISSN: 2013-9772 (edició electrònica);  1135-2108 (edició impresa).

Revista indexada a RACO, MIAR, Latindex.