Experiències amb la varietat carinyena a l'Empordà

Autors/ores

  • Joan Fabra-Viñas

Resum

La carinyena ha estat estretament relacionada amb la viticultura empordanesa. Abans de la fil·loxera era considerada una varietat que produïa vins de gran qualitat a la comarca. Els anys vuitanta i noranta del segle xx, amb la voluntat de diversificar les varietats i millorar els vins de la zona, no se li va donar la importància que havia tingut en el passat i es va perdre gran part de les vinyes de carinyena. Fent un estudi d'aquesta varietat, s'observa que el comportament de la planta i la qualitat del seu raïm es veuen molt influenciades pel tipus de sòl. La vinya a l'Empordà, durant el segle xx, va passar de la muntanya cap a la plana. En canviar d'emplaçament, la qualitat que produïa es va veure afectada i la varietat va rebre un menyspreu injustificat. Els reptes del canvi climàtic, la revalorització del patrimoni varietal autòcton i la perfecta adaptació tant a la climatologia com als sòls de granit i pissarra de la comarca fan de la carinyena una varietat de futur prometedor per a la viticultura empordanesa.

Descàrregues

Publicat

2018-10-22

Com citar

Fabra-Viñas, J. (2018). Experiències amb la varietat carinyena a l’Empordà. Dossiers Agraris, 20, 63–76. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/DA/article/view/100774.003

Número

Secció

Articles