Micellar liquid cromatography in bioanalytical chemistry Authors Josep Esteve-Romero Jaume I University Samuel Carda-Broch Jaume I University Maria Rambla-Alegre Jaume I University Abstract En la cromatografia líquida micel·lar (MLC), la fase mòbil és composta per un surfactant i un alcohol. Els paràmetres que s’han d’optimitzar en la MLC són el tipus de columna, el pH, la naturalesa del surfactant i el modificador, i les seves concentracions. L’optimització es realitza utilitzant una estratègiainterpretativa en la qual la millor fase mòbil se selecciona per a estudis de validació. Els mètodes optimitzats en MLC proporcionen separacions ràpides, eficaces, i permeten la determinació d’una gran varietat de substàncies en una matriu complexa. La MLC és una tècnica útil per a identificar medicaments en fluids biològics, que sovint es poden injectar directament al sistema cromatogràfic fins i tot en presència d’uns altres composts, incloent-hi proteïnes, sense cap altre pretractament que la filtració. En descriure les moltes aplicacions de la MLC, aquesta revisió inclou exemples agafats de la literatura, i també resultats recents de la mateixa recerca dels autors. Descriu l’aproximació teòrica, l’estratègia d’optimització i les aplicacions de la MLC en la determinació de grups diferents de substàncies de medicaments. Els compostos i les matrius en discussió són els següents: antidepressius en farmacèutics, agents de blocatge de canal de calci en sèrum, anserina i carnosina en mostres de carns, tiramina i triptamina en vins, i sulfonamides en llet. Author Biographies Josep Esteve-Romero, Jaume I University Department of Physical and Analytical Chemistry, Superior School of Technology and Experimental Sciences (QFA-ESTCE), JaumeI University Samuel Carda-Broch, Jaume I University Department of Physical and Analytical Chemistry, Superior School of Technology and Experimental Sciences (QFA-ESTCE), JaumeI University Maria Rambla-Alegre, Jaume I University Department of Physical and Analytical Chemistry, Superior School of Technology and Experimental Sciences (QFA-ESTCE), JaumeI University Downloads PDF Issue Vol. 6 No. 1 (2010) Section Article License This work is subject, unless the contrary is indicated in the text, the photographs or in other illustrations, to an Attribution —Non-Commercial— No Derivative Works 3.0 Creative Commons License, the full text of which can be consulted at http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/. You are free to share, copy, distribute and transmit the work provided that the author is credited and reuse of the material is restricted to non-commercial purposes only and that no derivative works are created from the original material.