Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, Núm. 31 (2020)

Els feminismes del segle XX a Catalunya

Montserrat Duch i Plana

Resum


Un resum sobre el moviment feminista, plural i divers, durant el segle xx català ha de situar els precedents del vuit-cents i fer una mirada al temps present. Mirarem de sintetitzar el sufragisme, l’obrerisme i la ciutadania femenina, els avenços d’entreguerres i singularment en la Catalunya autònoma durant la Segona República espanyola. Les especificitats de la segona onada feminista occidental sota la llarga dictadura franquista i l’esclat del moviment en la transició a la democràcia. El cicle de contracció en el període de construcció de l’Estat del benestar i la força del feminisme institucional situen els canvis i les continuïtats fins a la caracterització de la crisi i el nou cicle de mobilització al canvi de segle. Bibliografia especialitzada i recerca pròpia de llarga durada faciliten poder inserir el moviment en el context europeu. El feminisme té temps discontinus de visibilitat i mobilització. Però entre un i altre període de presència activa existeix una xarxa de dones que mantenen pensament i acció sobre la condició subalterna pròpia. Els estudis sobre història de les dones i el gènere mostren que les conquestes vers la ciutadania de les dones han estat associades a la mobilització feminista i no tant a l’existència d’associacions femenines a Catalunya i a Europa.

Paraules clau: Història de Catalunya al segle xx, feminisme, catalanisme polític, història de les dones i el gènere, moviments socials.

Text complet: PDF


Creative Commons License
Aquesta obra és subjecta  llevat que s'indiqui el contrari en el text, en les fotografies o en altres il·lustracions a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.caAixí, doncs, s'autoritza al públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada.

 

ISSN: 2013-3995 (edició electrònica); 0213-6791 (edició impresa).

Revista indexada a: CAHUS Plus+; ISOC, DIALNET, OAIster, LATINDEX, RACO, ERIH Plus, REBIUN

Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics
Societat Catalana d'Estudis Històrics 
Carrer del Carme, 47 
08001 Barcelona 
Telèfon: 935 529 103 
Fax:  932 701 180
sceh@iec.cat 

http://revistes.iec.cat/index.php/BSCEH/index