Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, Núm. 28 (2017)

Els arxius familiars i patrimonials aranesos: documents per a l'estudi de la Societat de la Val d'Aran

M. Pau Gómez Ferrer

Resum


A l'Archiu Generau d'Aran es troben dipositats quaranta-sis arxius familiars i patrimonials dels pobles aranesos de Bausen, Canejan, Les, Bossòst, Arres de Sus, Arres de Jos, Vilamòs, Arró, Es Bòrdes, Benós, Arròs, Vilac, Vielha, Betren, Garòs, Arties, Salardú, Unha, Tredòs i Bagergue. En tots aquests arxius es troben, en major o menor quantitat, una sèrie de documents que donen una visió de quin és el patrimoni material i immaterial d'aquestes famílies. La documentació familiar va lligada a la mateixa família i als seus negocis jurídics, dels quals destaquen el capítol matrimonial, el testament i el dot. La documentació patrimonial va relacionada amb la propietat particular, que canvia de mans a través de diversos instruments.
L'arxiu de çò de Joanchiquet (1509-1971) recull la documentació familiar, patrimonial i personal de la família Aunòs de Vilamòs. En ell es conserven documents sobre les seves aliances familiars, el seu patrimoni, els seus negocis i les relacions dels seus membres en els oficis que regeixen l'administració de la Val d'Aran. Una biblioteca amb més de quatre-cents volums completa aquest arxiu, un dels més importants que es conserven a l'Archiu Generau d'Aran.

Text complet: Text complet


Creative Commons License
Aquesta obra és subjecta  llevat que s'indiqui el contrari en el text, en les fotografies o en altres il·lustracions a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.caAixí, doncs, s'autoritza al públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada.

 

ISSN: 2013-3995 (edició electrònica); 0213-6791 (edició impresa).

Revista indexada a: CAHUS Plus+; ISOC, DIALNET, OAIster, LATINDEX, RACO, ERIH Plus, REBIUN

Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics
Societat Catalana d'Estudis Històrics 
Carrer del Carme, 47 
08001 Barcelona 
Telèfon: 935 529 103 
Fax:  932 701 180
sceh@iec.cat 

http://revistes.iec.cat/index.php/BSCEH/index