El món romà i la Hispània Tarraconense precatalana

Autors/ores

  • Josep M. Nolla i Brufau Universitat de Girona

Paraules clau:

Imperi romà, Tarraconensis, Hispània Citerior, Via Augusta.

Resum

En un text d’aquestes característiques hi ha sempre mancances, biaixos i tries molt personals. No pot ser d’altra manera. Hem intentat, però, dibuixar un esbós al més net possible de l’evolució d’un territori determinat durant un llarguíssim període de gairebé mil anys i que ha acabat marcant de forma tangible el que hem acabat essent després.

Deixant de banda l’etapa de conquesta, que és sempre personal en cada un dels territoris del que acabaren essent les províncies romanes, en el gruix dels esdeveniments les similituds són tan tangibles, tan pròximes, tan similars que la pertinença a un tot és un fet incontestable. Si obviem els detalls, els fets són uniformes.

I convé recordar que la història d’aquesta llarga etapa s’ha (i s’haurà) de reconstruir arqueològicament. Les dades documentals són sovint escasses i moltes vegades inexistents però tant se val. Aquestes circumstàncies asseguren matisos i nous enfocaments a partir de noves descobertes (també epigràfiques) o de noves interpretacions. I això és bo. La «història» no és mai acabada.

Paraules clau: Imperi romà, Tarraconensis, Hispània Citerior, Via Augusta.

Biografia de l'autor/a

Josep M. Nolla i Brufau, Universitat de Girona




Descàrregues

Com citar

Nolla i Brufau, J. M. (2019). El món romà i la Hispània Tarraconense precatalana. Butlletí De La Societat Catalana d’Estudis Històrics, (30), 21–78. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/BSCEH/article/view/146074

Número

Secció

Història de Catalunya, una història universal