Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, Núm. 28 (2017)

Estat Català (1944-1982), continuïtat prou desconeguda i represa d'un partit antifranquista a partir de l'Arxiu de Josep Planchart

Lluís Duran i Solà

Resum


Estat Català va ser la primera organització independentista, fundada per Francesc Macià. El règim franquista va ser especialment agressiu amb ella. A partir de la documentació de Josep Planchart, l'inici d'aquest període va veure com es produïa el trencament en l'independentisme entre EC i el Front Nacional de Catalunya. En aquest període va mantenir una política de suport a la Generalitat i de no trencament amb l'exili català republicà. Quan es va veure que la Dictadura es mantindria, membres d'EC es van dedicar a l'acció cultural catalana. En restaurar-se el sistema de partits, EC va tornar a actuar buscant la unió dels catalanistes, garantir la democràcia i l'autonomia, tot i la seva oposició a la Constitució espanyola que no garantia el dret d'autodeterminació.

Text complet: Text complet


Creative Commons License
Els continguts de la revista estan subjectes a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, si no s'hi indica el contrari. [+ informació].

 

ISSN: 2013-3995 (edició electrònica); 0213-6791 (edició impresa).

Revista indexada a: CAHUS Plus+; ISOC, DIALNET, OAIster, LATINDEX, RACO, ERIH Plus, REBIUN

Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics
Societat Catalana d'Estudis Històrics 
Carrer del Carme, 47 
08001 Barcelona 
Telèfon: 935 529 103 
Fax:  932 701 180
sceh@iec.cat 

http://revistes.iec.cat/index.php/BSCEH/index