Sis cartes de reines i infantes al monestir de Sant Antoni i Santa Clara de Barcelona: una tipologia documental a l’arxiu monàstic i els vincles amb les dones de la corona Catalanoaragonesa

Autors/ores

  • Núria Jornet Benito Universitat de Barcelona, IRCVM
  • Irene Brugués Massot Servei d'arxius de la Federació catalana de monges benedictines

Paraules clau:

Monestirs, reginalitat, cartes, arxiu monàstic, reines.

Resum

 L’article edita i analitza les cartes de les reines d’Aragó que es conserven al fons del monestir de Santa Clara de Barcelona (Arxiu del Monestir de Sant Benet de Montserrat) des de dues perspectives connectades: d’una banda, per situar-les en el context d’un fons monàstic, el seu tractament i visibilitat; de l’altra, com a vehicle de la relació que va establir-se entre diverses sobiranes i també infantes amb aquest monestir de clarisses de la ciutat de Barcelona. En el primer aspecte, es dona valor a l’edició de les cartes, sovint oblidades en l’edició dels corpus diplomàtics, i en l’anàlisi del seu tractament arxivístic al llarg del temps per part de la mateixa institució. En el segon, s’integra la correspondència emesa per la sobirana en el context de la seva acció reginal, o reginalitat, que inclou molt sovint un element de promoció monàstica.

Biografia de l'autor/a

Núria Jornet Benito, Universitat de Barcelona, IRCVM

Professora titular del Departament de Biblioteconomi, Documentació i Comunicació Audiovisual. Facultat de Biblioteconomia i Documentació.

Investigadora de l'Institut de Recerca en Cultures Medievals (IRCVM)

Descàrregues

Publicat

2021-06-22

Número

Secció

Articles