Anuari de la Societat Catalana de Filosofia, Núm. 30-31

Les Conferències filosòfiques de l’Ateneu Barcelonès (1929): un intent de fer filosofia durant la dictadura de Primo de Rivera

Jordi Jiménez Guirao

Resum


L’objectiu d’aquesta comunicació és exposar, analitzar i contextualitzar les Conferències filosòfiques celebrades a l’Ateneu Barcelonès durant el curs 1928-1929. Impulsades per l’aleshores president de l’Ateneu, Pere Coromines (1870-1939), aquestes conferències van aplegar els millors filòsofs catalans del moment –Serra Húnter, Xirau, Carreras Artau i Mirabent, entre d’altres– i van suposar el primer gran intent públic de fer filosofia acadèmica en català després de l’arribada al poder del dictador Miguel Primo de Rivera. Com intentarem argumentar, al valor simbòlic del redreçament cal afegir-hi la irrupció de l’alta divulgació filosòfica de masses i el salt a la palestra de l’Escola de Barcelona que van suposar aquestes Conferències. Això ens porta a revalorar el paper que l’Ateneu Barcelonès i, per extensió, Pere Coromines, van tenir en el desenvolupament de la filosofia contemporània a Catalunya durant el primer terç del segle xx.

Paraules clau: Ateneu Barcelonès, filosofia catalana, Escola de Barcelona.

Text complet: PDF

Els resums dels articles d'aquesta revista es poden consultar en la llengua original i anglès. Per fer-ho, canvieu la llengua del portal.


Creative Commons License
Aquesta obra és subjecta  llevat que s'indiqui el contrari en el text, en les fotografies o en altres il·lustracions a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.caAixí, doncs, s'autoritza al públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada.

 

ISSN 1130-4383; e-ISSN 2013-9543

 

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).

 

Revista indexada a: PHILOSOPHER'S, RÉPERTOIRE BIBLIOGRAPHIQUE DE LA PHILOSOPHIE DE LOVAINE, LATINDEX, DICE, ISOC.