Anuari de la Societat Catalana de Filosofia, Núm. 25 (2014)

Ètica de la virtut i ètica de l’acció

Genoveva Martí

Resum


En aquest treball compararem les teories ètiques d’Aristòtil, de Kant i de l’utilitarisme originalment proposat per Jeremy Bentham i John Stuart Mill, i explorarem algunes línies divisòries que separen o agrupen aquestes teories i que depenen de la forma en què s’apropen a les qüestions morals. Quan comparem les teories d’acord amb la seva concepció de la unitat d’avaluació moral, veiem que la teoria Aristotèlica considera que la vida completa és la unitat d’avaluació, mentre que Kant i els utilitaristes es concentren en el valor ètic de les accions. Si, d’una altra banda, considerem la concepció del bé, veiem que Aristòtil i els utilitaristes donen un valor fonamental a la felicitat mentre que Kant se centra en el deure. El treball acaba amb una discussió de la noció de felicitat.

Paraules clau: ètica, acció, virtut, Aristòtil, Kant, utilitarisme.


Text complet: PDF

Els resums dels articles d'aquesta revista es poden consultar en la llengua original i anglès. Per fer-ho, canvieu la llengua del portal.


Creative Commons License
Aquesta obra és subjecta  llevat que s'indiqui el contrari en el text, en les fotografies o en altres il·lustracions a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.caAixí, doncs, s'autoritza al públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada.

 

ISSN 1130-4383; e-ISSN 2013-9543

 

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).

 

Revista indexada a: PHILOSOPHER'S, RÉPERTOIRE BIBLIOGRAPHIQUE DE LA PHILOSOPHIE DE LOVAINE, LATINDEX, DICE, ISOC.