Actes d'Història de la Ciència i de la Tècnica, Nova època, vol. 3 (1) : 2010

Els Efectes de la llum solar a la Seu de Mallorca

Daniel Ruiz Aguilera, Josep Lluís Pol i Llompart

Resum


L’informe estudia l’orientació de la catedral deMallorca en relació amb els efectes de llum i color que els raigs de llum causen amb les projeccions de la rosassa. Un d’ells, ben conegut i documentat, es produeix prop del 2 de febrer i de l’11 de novembre. Els raigs del sol travessen la rosassa de llevant (també anomenada Oculus Maior) i es projecten sobre el portal major i s’alineen per sota i de manera tangent a la rosassa de ponent. L’altre efecte estudiat a l’article es produeix a prop del Nadal els raigs del sol travessen l’Oculus Maior coincidint exactament amb la rosassa de ponent. En aquells dies, des d’un punt de vista apropiat fora de la catedral, es pot veure la rosassa de ponent com si estigués il·luminada des de l’interior. El fet és que l’absis de la catedral de Mallorca està orientat cap a la sortida del sol durant el solstici d’hivern. Els autors no han trobat cap documentació sobre aquest efecte. L’article analitza des del punt de vista arquitectònic i històric la possible intencionalitat d’aquest fet.

Paraules clau: efectes de llum, catedral de Mallorca, orientació


Text complet: PDF

Els resums dels articles d'aquesta revista es poden consultar en la llengua original i anglès. Per fer-ho, canvieu la llengua del portal.


Creative Commons License
Aquesta obra és subjecta  llevat que s'indiqui el contrari en el text, en les fotografies o en altres il·lustracions a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.caAixí, doncs, s'autoritza al públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada.

ISSN: 2013-9640 (edició electrònica); 2013-1666 (edició impresa).

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).

Revista indexada a:  CARHUS Plus + 2014; Dialnet; MIAR i Latindex, ERIHPLUS


Adreça postal

Revista Actes d’Història de la Ciència i de la Tècnica
Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica
Institut d’Estudis Catalans
Carrer del   Carme 47,
08011 Barcelona
Telèfon: +34 933 248 581
Fax: +34 932 701 180
Adreça electrònica: schct@iec.cat
http://revistes.iec.cat/index.php/AHCT/index