Actes d'Història de la Ciència i de la Tècnica, Vol. 12-13 : 2019

Metrologia històrica de la sal de Cardona (segles xi-xviii)

Enric Aragonés

Resum


Prèvia determinació de la densitat aparent del producte del salí, s’expliquen els canvis esdevinguts en les unitats de mesura. A mitjan segle xii, el pas de les diverses somades (càrregues d’animal de bast) a la carga (càrrega de mula de tres quintars de pes), així com la substitució d’un sester antic (mesura de gra de 24,4 l) per un de nou que en quadruplicava la capacitat. Ja en l’edat moderna, es documenta l’evolució de l’aimina de sal (concessió senyorial i unitat exclusiva del salí) des dels 2,5 quintars inicials fins als 6 del segle xvii. Finalment, s’ha estudiat l’evolució dels preus de la sal entre els segles xiv i xviii, cosa que ha permès afegir noves dades a la història econòmica del salí.

Paraules clau: metrologia històrica, mesures de gra i de pes, mesures de sal, Cardona, Catalunya, Espanya

Text complet: PDF

Els resums dels articles d'aquesta revista es poden consultar en la llengua original i anglès. Per fer-ho, canvieu la llengua del portal.


Creative Commons License
Aquesta obra és subjecta  llevat que s'indiqui el contrari en el text, en les fotografies o en altres il·lustracions a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.caAixí, doncs, s'autoritza al públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada.

ISSN: 2013-9640 (edició electrònica); 2013-1666 (edició impresa).

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).

Revista indexada a:  CARHUS Plus + 2014; Dialnet; MIAR i Latindex, ERIHPLUS


Adreça postal

Revista Actes d’Història de la Ciència i de la Tècnica
Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica
Institut d’Estudis Catalans
Carrer del   Carme 47,
08011 Barcelona
Telèfon: +34 933 248 581
Fax: +34 932 701 180
Adreça electrònica: schct@iec.cat
http://revistes.iec.cat/index.php/AHCT/index