Actes d'Història de la Ciència i de la Tècnica, Vol. 10 (2017)

La ciència de la salut i la malaltia en el pensament de Descartes

Joan Lluís Llinàs Begon

Resum


L’objectiu d’aquest article és caracteritzar i reflexionar sobre la concepció que té Descartes de la ciència de la salut i de la malaltia, per tal de valorar la seva vigència i actualitat. Així, en primer lloc s’explica l’estructura de la ciència cartesiana, i el lloc que hi ocupa la medicina. A continuació, es defineix l’objecte de la medicina, i es delimiten el seu abast i els seus límits. Després de caracteritzar la medicina com a ciència de la salut, s’aborda la qüestió de la malaltia, les seves causes i conseqüències, i com prevenir-la i tractar-la. Finalment, es conclou amb una reflexió sobre l’actualitat del pensament cartesià en aquest tema, i es defensa que la ciència de la salut està vinculada no només a la possessió de coneixements sobre el funcionament del cos humà, ans també al coneixement d’un mateix.

Paraules clau: Descartes, història de la medicina, unió ànima-cos, malaltia, coneixement d’un mateix.

Text complet: PDF

Els resums dels articles d'aquesta revista es poden consultar en la llengua original i anglès. Per fer-ho, canvieu la llengua del portal.


Creative Commons License
Aquesta obra és subjecta  llevat que s'indiqui el contrari en el text, en les fotografies o en altres il·lustracions a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.caAixí, doncs, s'autoritza al públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada.

ISSN: 2013-9640 (edició electrònica); 2013-1666 (edició impresa).

Les revistes de l'IEC allotjades a l'Hemeroteca Científica Catalana utilitzen com a descriptors les 15 propietats recomanades al Dublin Core Metadata Element Set, versió reduïda de la norma ISO 15836 (2009).

Revista indexada a:  CARHUS Plus + 2014; Dialnet; MIAR i Latindex, ERIHPLUS


Adreça postal

Revista Actes d’Història de la Ciència i de la Tècnica
Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica
Institut d’Estudis Catalans
Carrer del   Carme 47,
08011 Barcelona
Telèfon: +34 933 248 581
Fax: +34 932 701 180
Adreça electrònica: schct@iec.cat
http://revistes.iec.cat/index.php/AHCT/index